Kaffebönor i massor

Upptäckten av kaffe

Nu börjar bloggen komma igång och jag börjar lite lätt genom att berätta om hur man egentligen upptäckte livets dryck, kaffe!

 

Kaffe och dess effekter upptäcktes av en slump för över 1500 år sedan. Det finns många berättelser och myter om hur kaffe kom till. En av de mest berättade myterna är historien om Kaldi. Den etiopiske getherden Kaldi hittade sina getter energiska och uppe i varv efter att ha ätit bären från en specifik buske.

Kaldi tog bären till ett kloster där munkarna upptäckte att genom att förbereda en dryck med bären så fick de energi till att fortsätta med sin aftonbön i flera timmar utan att somna.

Denna första kaffedryck var dock inte i närheten av det kaffe som vi dricker idag. Det bestod av finmalda gröna bönor som kokas i vatten. Hur och varför människor började rosta kaffe är fortfarande till stor del ökänt. Det är troligt att ett kaffebär ramlade ner bredvid grytan, som den skulle kokas i, i elden och började rostas. Vilket i sin tur gjorde att den började lukta mycket godare.

Trots upptäckten av denna nya metod att bereda kaffe på så användes den gamla under en längre tid. I Sverige har dock kaffet alltid kommit från rostade bönor.

 

Hur kaffet kom till Europa

De första européerna som kom till att bekanta sig med kaffe var resenärer som besökt Mellanöstern. I slutet av 1500-talet, skeppades kaffe för första gången till Europa, öppnade de första kaffehusen sina dörrar. Under de följande åren så ökade konsumtionen av kaffe enormt i hela Europa.

Under en väldigt lång tid så hade de arabiska länderna ett monopol på odling och produktionen utav kaffe. Det var endast tillåtet att transportera rostade bönor eller kaffebönor utan grobarhet. Det var inte förrän på 1700-talet som det holländska Ostindiska kompaniet lyckades bryta upp de arabiska ländernas monopol på odling och produktion av kaffe.

De gjorde det genom att smuggla en kaffeplanta till Nederländerna och sedan ta det till Java för att etablera den första kaffeplantagen där. Det resulterade i att Amsterdam blev världens centrum för kaffehandel. Idag är kaffe världens största handelsvara efter olja.