Allt om kaffebönor

Det finns idag tre olika kaffebönor: robusta, arabica och liberia. De två förstnämnda är de som dominerar marknaden med att tillsammans utgöra 99 % av kaffedrickandet i världen. De kommer från samma familj, Rubiaceae-familjen, men är väldigt olika till hur de odlas.

Kaffeplantan växer i varma och fuktig luft. Detta gör att länder kring ekvatorn har ett perfekt klimat för att odla kaffe på. Är det för mycket eller för lite regn så hindrar det bären på buskarna att utvecklas ordentligt vilket resulterar i att de förlorar smak. Andra aspekter som är bra för en god skörd är att det är enhetligt regn, fuktigt, humusrik jord och tillväxten på höjden av kaffeplantorna.

Huvudområdena där man odlar kaffe är då Afrika, Centralamerika, Sydamerika, Karibien, Södra Stilla havet och Sydostasien. Det är enkelt att se när man ser på de största kaffeexportörerna.

Lista på största land efter export av kaffe (1 bal representerar ca 60kg rå kaffe.)

  1. Brasilien 22.5 miljoner balar
  2. Colombian 10.5 miljoner balar
  3. Indonesien 6.7 miljoner balar
  4. Vietnam 5.8 miljoner balar
  5. México 5.0 miljoner balar
  6. Etiopien 3.8 miljoner balar
  7. Guatemala 3.5 miljoner balar
  8. Elfenbenskusten 3.3 miljoner balar
  9. Uganda 3.0 miljoner balar

 

Ca 4 miljarder kilo som exporteras till kaffedrickande länder per år och vi i Norden dricker väldigt mycket

Lista på de top 10 största kaffedrickarländerna i Världen:

  1. Finland
  2. Norge
  3. Island
  4. Danmark
  5. Nederländerna
  6. Sverige
  7. Schweiz
  8. Belgien/Luxemburg
  9. Kanada
  10. Bosnien Hercegovina

 

Med tiden har egentligen flera buskar och sorter funnits men de har en sån liten marknadsdel att de försvinner i havet av allt kaffe. De används ibland som ympunderlag för Arabica. De absolut två största, Arabica och Robusta, som ändå kommer från samma familjeträd är ändå något olika.

Arabica är mer känsligt för ojämna väderförhållanden och sjukdomar och det är svårare för denna planta att utveckla bär. Smaken av Arabica är något mer raffinerad än Robusta och kaffet har också en något färsk och syrlig smak.

Robusta är ett väldigt lättväxt kaffe. Plantan påverkas inte lika mycket av ojämna väderförhållanden som Arabica gör och plantan har även mycket enklare att utveckla bär. Kaffet har en bitter och fyllig smak.

 

Visste du att Robusta innehåller nästan dubbelt så mycket koffein som Arabica gör?

 

Kort fakta om de olika två bönorna tycker om för klimat:

Arabica Robusta
Familj Rubiaceae Rubiaceae
Medeltemperatur 15-25 °C 24-29 °C
Mängd regn 1500-2000 mm per år 1500-2000 mm per år men klarar av större skillnader med stora mängder regn.
Höjd för odling 900-2000 meter 0 m.ö.h – 800 meter
Jordart Öppen struktur, porös, luftig och rik på näring Öppen struktur, porös, luftig och rik på näring
Redo för skörd Efter 4-5 år Efter 4-5
Storlek på plantorna De växer upp till 12-18 meter men klipps för att hållas kortare och enklare att sköras. De växer upp till 12-18 meter men klipps för att hållas kortare och enklare att sköras.
Tål kyla Nej Nej
Tål vind Nej Nej
Resistent mot sjukdomar Nej Vissa sjukdomar
Formen på bönan Stora bönor, platt med en liten pellet ovanpå Rundare bönor

 

När bären på plantan har blivit röda så kan man skörda dem. Man kan plocka bären på lite olika sätt men de två vanligaste sätten man använder är:

Selektivt: man går och plockar endast de röda bären vilket också gör det väldigt omfattande.

Ungefärligt: man tar alla bären när majoriteten av bären på plantan har blivit röda, antingen för hand eller med maskin.

Efter plockandet av bären så ska man processera dem. Nedan följer de två mest använda metoderna:

Torr metod (Arabica och Robusta)

  • Kaffebären läggs ut för att torka i solen.
  • Hettan av solen säkerställer att bären torkas.
  • När bären är torkade så separeras bönorna från bären med hjälp av stora skalningsmaskiner.
  • Efter en inspektion så skickas den gröna bönan till kaffedrickande länder.

Våt metod (Arabica)

  • Kaffebönorna är delvis avskalade från bären av en maskin och vatten.
  • Ett lager av gelatin är kvar på bönorna.
  • Bönorna sätts in i en fermenteringstank där jäsningsprocessen sker.
  • Kaffet tvättas sedan väldigt noggrant för att få bort alla spår av bäret.
  • Kaffebönorna torkas sedan och transporteras efter en inspektion är gjord.

Eftersom den våta metoden kräver mycket mer arbete och även färskt och rent vatten så används den oftast endast där smaken förbättras genom denna typ av process.